Om

Historik

2019
Maj
Den långa spanska halsduken finns ned packad på Wanås Konst.
De 2 200 meter får ställas ut i mindre längder. ABF Skåne har förtroendet att administrera detta. Hör av dig till Anna Johansson ABF kontoret i Broby
https://www.abf.se/distrikt–avdelningar/abf-skane/abf-skane-nordost/kontakt/broby/ Undersök vilka möjligheter det finns.
Det är en stor gåva att få lov att visa dessa offentligt.
Om DU som läser detta vill diskutera arbetet med halsduken kan du kontakta och visa ditt intresse.
April
Stickare och översättare besöker San Sebastian för att deltaga i Human Rights festival och dokumentärfilmen Hilos de sororidad / Trådar för systerskap. Stor uppmärksamhet.
Januari
Inbjuds Sticka för fred rörelsen av riksdagsledamoten Sofia Nilsson, Broby, och riksdagsledamot i Centerpartiet att göra ett studiebesök. Får 31 fredsduvor att dela vidare i sin partigrupp.
Fredsduvor till de andra gruppledarna i Liberalerna, MIljöpartiet och Socialdemokraterna lämnades.

2018
December
Deltar under tre tillfällen på Wanås i Project Peace 2018, The Healthy Knitter, http://www.thehealthyknitter.com/
Christina Campbell, ravelry.com. Projektet går ut på att den som vill kan sticka en särskild tubhalsduk med mönster särskilt designat för detta event.
November
8 stickare och 1 översättare besöker en konferens i Valdemoro nära Madrid, i Spanien, vi möts med stor glädje och ser många olika grupper som arbetar mot Genusrelaterat våld.
Vi genomför en lyckad workshop på ett äldreboende där vi tillverkar fredsduvor tillsammans med boende. Ansiktsuttrycken på kvinnorna var outsägligt lycka. Damerna dansade fram. Att utan gemensamt språk kunna med händerna och gesterna förstå varandra är stort.
Stickar och skickar fredsduvor ex. till ambassaderna för USA, Ryssland, Nordkorea och Kina samt till alla partiledare vid riksdagsvalet. Även enskilda personer får fredsduvan, till exempel president Donald Trump.
Juni – Augusti
Wanås konst visar en omfattande stickaktivism-utställning.
Delar från den spanska rörelsen Madejas contra la violenzia sexista / Nystan mot genusrelaterat våld har skickats till Wanås. Här är nu 2 200 meter stickad halsduk: 22 spanjorskor besöker Wanås tillsammans med två dokumentärfilmare. Varje vecka under pågående utställning har vi i Brobygruppen stickcafé på Wanås och stickar sammanlagt 125 meter. Får NYA stickvänner under sommaren. Utställningen en SUCCÉ!

2017
Juni
Utställning av 24 stickade babyfiltar på Kulturhusets fasad i Broby. Mycket behjälpligt av fritidschefen i Broby. Utställningen invigs av Elisabeth Millqvist, Wanås konst. Då tillfrågas Elisabeth Millqvist att det finns en förfrågan från Spanien om den långa spanska halsduken kan ställas ut I Sverige. Vi frågar är hur ser Wanås på möjligheten? JO dom är positivt till möjligheten.
Gruppen stärks, inspireras och får tilltro till sin förmåga att betyda något för det lokala samhället.

2016
Upprop till allmänheten från Cirkus Cirkör att få deltaga i Knitting Peace-utställning på Armémuseum, Stockholm. En utställning som varade 1 och ett halvt år. Sticka för fred rörelsen är med detta och stickar med liv och lust. En SUCCÈ utställning. Vi besökte Armémuseum flera gånger under utställningstiden för att se olika evenemang med Cirkus Cirkör.
Stickar med asylboende på Vuxenskolan Broby. Stora skaror kommer.

2015
Vi dekorerar offentliga statyer i Broby, Osby, Hässleholm och Kristianstad. Halsdukar och mössor stickas. Stickar tillsammans med invandrare på Göinge utbildningscenter, Sibbhult.
Mars
Får förfrågan från Isabel Astirragara angånde Den spanska halsduken.
Kan rörelsen i Brobygruppen finna plats att ställa ut deras långa halsduk? Frågan är så stor att det kanppast går att omfamna den. Tänker Söker Tänker Söker. Frågan får vila.
Gruppen lär ut nygammal teknik funnen på internet: Sticka med en lång sticka, MAGIC LOOP − ex. två sockor samtidigt. En vän säger: ” Du är en riktig stickaktivist.” Min reflektion.: ”Oh tänkte inte på det, men ja visst.”

2014
Morsdag 28 maj
Ser föreställning Knitting Peace av Cirkus Cirkör i Köpenhamn. 
https://cirkor.se/forestallningsarkiv_cc_knittingpeace
Ser och inspireras av att fredsduvor som hänger i en lång allé utanför lokalen. Köper med ett mönster hem.
Stor känsla att kunna sticka och laga kläder tillsammans med asylboende i Breanäs och Göinge Utbildningscenter, Östra Göinge kommun. Vilken lycka för den asylboende att få en söm eller hål lagat.
Ser bilder på internet. Spanska halsdukar hänger på fasader. Nyfikt undrar jag vad detta betyder.
Första kontakt med den spanska rörelsen / Nystan mot genusrelaterat våld. http://madejascontralaviolenciasexista.org/
De vill gärna ta emot halsduk från oss i Sverige. Vi stickar och skickar och gläds att få dela och delta i internationellt arbete. Tillsammans gör vi och dekorerar en 17 meter lång halsduk samt skickar dit. 

2013
Juni
Startar 2 kamrater den 1:sta Världsstickardagen att sitter utanför COOP i Broby, Östra Göinge och stickar. Fick en notis i tidningen Norra Skåne vilket betydde mycket positivt för oss att det kom okända personer och stickade med oss. 
Tycker om social gemenskap.

Annonser