Om

Historik

2013

I juni startar stickgruppen Sticka för fred och utlyser den första världsstickardagen i Östra Göinge. Notis i tidningen Norra Skåne. 

Gruppen lär ut ny teknik med en lång sticka, magic loop − två sockor samtidigt. En vän säger:” Du är en riktig stickaktivist.”

2014

Stickar och lagar med asylboende i Breanäs och Göinge Utbildningscenter, Östra Göinge kommun.

Får kontakt med den spanska rörelsen Nystan mot genusrelaterat våld. Stickar och skickar en 17 meter lång halsduk dit. 
Vid Cirkus Cirkörs föreställning Knitting Peace i Köpenhamn
inspireras vi av fredsduvor utanför entrén.

2015

Offentliga statyer i Broby, Osby, Hässleholm och Kristianstad dekoreras med halsdukar och mössor.

Stickar med invandrare på Göinge utbildningscenter, Sibbhult.

Den spanska rörelsen frågar om Brobygruppen kan ställa ut deras långa halsduk.

2016

Upprop till allmänheten i samband med Cirkus Cirkörs Knitting Peace-utställning på Armémuseum, Stockholm. Sticka för fred är med på ett hörn.

Stickar med asylboende. 

2017

Utställning av 24 stickade babyfiltar på Kulturhusets fasad i Broby. Utställningen invigs av Elisabeth Millqvist, Wanås konst. Gruppen stärks, inspireras och får tilltro till sin förmåga att betyda något för det lokala samhället. Elisabeth Millqvist tillfrågas om den spanska halsduken kan ställas ut på Wanås.

2018

Wanås konst visar en omfattande stickaktivism-utställning. Den spanska rörelsen Nystan mot genusrelaterat våld skickar 2 200 meter stickad halsduk, och över 20 medlemmar besöker Wanås. Varje vecka under utställningen har gruppen i Broby stickcafé på Wanås och stickar sammanlagt 125 meter.

Några i gruppen besöker Valdemoro i Spanien, möter olika grupper mot genusrelaterat våld och har en mycket lyckad workshop på ett äldreboende med tillverkning av fredsduvor.

Skickar fredsduvor till ambassaderna för USA, Ryssland, Nordkorea och Kina samt till alla partier i riksdagsvalet. Även enskilda personer får fredsduvan, till exempel president Donald Trump.

Deltar på Wanås i Project Peace 2018, The Healthy Knitter, Christina Campbell, ravelry.com.

2019

I januari inbjuds Sticka för fred av riksdagsledamoten Sofia Nilsson, Centerpartiet, som får 31 fredsduvor att dela vidare. Även duvor till gruppledarna i Liberalerna, MIljöpartiet och Socialdemokraterna.

Vi håller på att vara politiskt opartiska.


Framtidsplan

2019

Sticka för fred har fått godkännande av den spanska rörelsen att ställa ut deras 2 200 meter långa halsduk i mindre längder. Detta planeras i samarbete med ABF. Intresserade erbjuds att ta emot delar av halsduken och ansvarar själva för program i samband med utställningen.

Ladda ner: fredsduvebrev_Historia

 

Annonser